Dosering - Bra blandat, bättre rengjort!

Dosering - Bra blandat, bättre rengjort!

 

När det gäller biltvätt och bilvård finns det några viktiga saker att tänka på för att få bästa möjliga resultat. Blandningsförhållandet mellan de kemikalier som används är en nyckelfaktor som bör övervägas noggrant före applicering. Detta beror på att beroende på blandningen kan medlets egenskaper skilja sig mycket åt och därmed ge olika resultat.

Blandningsförhållande, vad är det egentligen?

Ett blandningsförhållande är en specifik mängd kem som tillsätts till en specifik mängd vatten. När det gäller exv. Green Star från Koch-Chemie rekommenderas till exempel ett blandningsförhållande på 1:5 upp till 1:30 för utvändig fordonsvård, vilket innebär att 5 delar vatten tillsätts till en del kemikalie. 

Eller skrivet på ett annat sätt: 1 del kem plus 5 delar vatten ger totalt 6 delar av blandningen.

Eller med exemplifierande mängder: 10 ml Green Star + 50 ml vatten = 60 ml blandning.

Observera, även om det låter konstigt: En blandning 1:5 är mycket starkare doserad, dvs. innehåller mer kem, än en blandning 1:20. Den här grafiken förtydligar sambandet.


Men varför är det viktigt att blanda kemikalier överhuvudtaget?

Kemiska produkter är ofta mycket koncentrerade, dvs. inte färdiga att använda, och skulle inte uppnå önskat rengöringsresultat eller till och med angripa fordonsdelar utan tillsats av vatten . Å andra sidan, om en produkt späds ut för mycket kan den inte längre rengöra tillräckligt. Därför har de flesta kem en rekommendation för ett övertygande resultat för varje produkt där blandning är nödvändig.

Användningsområdet anger tonen

Ett blandningsförhållande per produkt är ofta inte tillräckligt. Men hur kommer det sig att flera rekommendationer ofta ges för en produkt?

Det händer ofta att en produkt har mer än ett specifikt användningsområde. Till exempel kan ett universalrengöringsmedel, som Green Star från Koch-Chemie, användas för både utvändig rengöring av fordon och motorrengöring, liksom för textilrengöring och många andra områden. För rengöringen innebär detta att en produkt kan möta olika fordonsdelar och därmed olika material som har olika nedsmutsningsgrad. Beroende på vilket material som kemikalien ska användas för är ett individuellt blandningsförhållande mycket viktigt, eftersom t.ex. en för högkoncentrerad kemikalie kan angripa fordonsdelar av gummi, som tätningar etc.


Nu återstår bara en fråga: Blandningsförhållanden anges ofta inte exakt, utan med ett intervall, t.ex. 1:5 till 1:30. Detta beror på att det, beroende på graden av nedsmutsning, krävs fler delar kem för att uppnå önskat rengöringsresultat. I tveksamma fall naturligtvis med en lägre dosering av kem så att inget angrips.

Tillbehör för rätt blandning 

I vårt tillbehörssortiment finns några produkter som underlättar blandningen, t.ex. mätbägaren, sprayflaskor och doseringslock. Doseringslocket skruvas enkelt på flaskan, fylls genom att trycka ihop flaskan och kan sedan hällas över i hink eller flaska direkt. Det bästa av allt är att den praktiska skalan gör att rätt mängd kemikalie kan avläsas direkt vid påfyllning av doseringslocket. Även flera av de sprayflaskor och mätbägare vi har i sortimentet har en graderad skala för enklare dosering. 

Klicka på bilden nedan så kommer du till produkterna!

3 frågor att besvara innan du blandar - 
1. Vilket är användningsområdet eller vilka fordonsdelar ska rengöras?
2. Hur starkt nedsmutsade är delarna?
3. Vilken blandning rekommenderar tillverkaren?

Tillbaka till blogg