Hur tvättar man bilens däck och fälgar?

Hur tvättar man bilens däck och fälgar?

Hur tvättar man bilens däck och fälgar?

Däcken på bilen är i ständig kontakt med marken och river upp en hel del smuts. Detta gör däck och fälgar till några av de mest utsatta ställena på bilen och kan därför kräva lite mer rengöring.

Ett par rena och glänsande fälgar gör också mycket för bilens utseende.

Här kommer därför en guide på hur du kan ta hand om dina däck och fälgar.

Följande är de steg vi kommer att gå igenom i denna guide:

  • Förberedelser
  • Försköljning
  • Rengöring
  • Torkning

Förberedelser –

Innan vi börjar rengöra våra däck och fälgar är det viktigt att ha rätt redskap till hands.

Det vi kan komma att behöva är följande:

Tänk på att kolla upp så att medlet passar dina fälgar då olika material på fälgarna kan passa med olika medel.

Tips –

Däcken och fälgarna bör alltid vara helt kalla innan du påbörjar rengöringen. Man bör heller inte utföra tvätten i direkt solljus då detta riskerar att torka ut produkten för snabbt och kan då resultera i fläckar.

Försköljning –

Använd en slang eller högtryckstvätt för att skölja fälgar, däck och hjulhus med vatten. Detta hjälper till att avlägsna den mest ytliga smutsen innan du fortsätter med en mer grundlig rengöring.

Rengöring –

Spraya på fälgrengöringen över hela ytan, medan du låter produkten verka kan du gnugga däckytan, fälgar och hjulhuset med en borste.
Det kan vara bra att antingen börja med fälgarna eller använda två separata borstar till fälgar och däck så att du inte riskerar att dra med dig smuts eller grus från däcken som kan skada eller repa fälgarna. Det kan även vara till hjälp att använda mindre borstar eller en tvätthandske för att komma åt de mer svåråtkomliga ytorna på fälgarna.

Doppa/skölj borsten i hinken med rent vatten när den är smutsig eller innan du går vidare till en ny yta.
Skölj till sist hela området noggrant med en vattenslang eller med en högtryckstvätt.

Var noga med att läsa instruktionerna på förpackningen ordentligt då olika medel har olika verkningstid. Medlet bör inte vara kvar på fälgen längre än den angivna tiden. Du bör heller inte låta medlet torka på fälgen då detta kan lämna fläckar.

Om däck och fälgar fortfarande är smutsiga kan du upprepa processen igen.

Torkning –

När fälgarna och däcken är helt rena och sköljda använder du en ren mikrofiberduk / torkhandduk och torkar försiktigt, du kan även använda en blåsmaskin för att blåsa torrt. Torkningen förhindrar att kalkavlagringar blir kvar och lämnar fläckar.

Skydd av däck och fälgar - 

I ett sista steg kan du lägga på skydd på däck och fälgar. Detta skyddar mot framtida fläckar och smuts och gör även nästa rengöring enklare. Vill du ha extra glans så finns det även produkter för detta att applicera exv. däckglans. 

Tillbaka till blogg