Om Koch-Chemie

Premium fordonsvård från Koch-Chemie

 

 

SGA Trading AB är generalagent för Koch-Chemie i Sverige. Vi levererar bilvårdsprodukter av högsta kvalité för alla områden inom rengöring. Produkterna är utvecklade med stor omtanke på resultat, miljö och effektivitet och riktar sig främst till proffs och entusiaster som söker det bästa.

Familjeföretag Koch-Chemie startade 1968 började Hans Koch utveckla sina egna recept på lack i hans garage. Han är missnöjd med den dåliga kvaliteten på fordonsvård och produkter från sin tid. Som utbildad snickare hade Hans en speciell passion för perfekta ytor och bryr sig om kärleken till detaljer. Det resulterande i produkter av enastående kvalitet, och de tas entusiastiskt emot av experterna inom bilvård. Företaget drevs vidare av de två barnen Axel och Leonie Koch som sätter nya standarder på marknaden med innovativa koncept inom biltvätt, rekond, bilvård, kemikalier, fordonsvård samt industri- och golvstädning.
I juni 2017 blir Koch-Chemie en del av Novarc-gruppen och har sedan dess tre dubblat sin storlek globalt. Stora etableringar har gjorts i alla kontinenter och idag finns Koch-Chemie över hela världen.

Company building in Unna, Germany

1968 Hans Koch startar Koch-Chemie

Hans Koch

Hans Koch utvecklar egna recept på polermedel i sitt garage och grundar Koch-Chemie GmbH.

1970s start

Koch-Chemie print media from the 1970s

De första produkterna från Koch-Chemie går i serieproduktion.

1971 - Unna 

Entrance of the 1970s headquarters in Unna, Germany

Koch-Chemie flyttar till sitt huvudkontor i Unna, Tyskland. Även idag ligger Koch-Chemie i Unna.

1980s start

Koch-Chemie ads from the 1980s

Varumärket Koch-Chemie etablerar sig som en innovatör inom de olika produktområdena, och blir mycket populära. 

1990

Photo of two products from the 1990s Star series

Koch-Chemie Star-produktsortimentet utvecklas. Många av dessa produkter tillverkas och säljs än idag.

2000s

Portrait of Axel and Leonie Koch

Företaget drivs vidare av grundarna Axel och Leoni Koch och växer nu internationellt.

2015

New company building

Företagets huvudkontor i Unna, Tyskland, byggs ut med en ny administrationsbyggnad, ett lager och ett kompetenscenter.

2017

Portrait of Vincent Bossert

Koch-Chemie blir en del av den franska Novarc-koncernen och Vincent Bossert tar över som VD. Koch-Chemies egen oberoende struktur och identitet fortsätter att utvecklas och drar nytta av synergierna inom gruppen.

2018

50th anniversary campaign with a blue Corvette

Koch-Chemie firar sitt 50-årsjubileum med kampanjen "Das Beste Fürs Liebste" ("Det bästa för den käraste") och en personalresa till Ibiza.

2019 November - USA

"The Finisher" logo sticker on the SEMA Show logo display

Det första deltagandet i SEMA Show i Las Vegas lägger grunden för Koch-Chemies expansion i USA.

2020 - Stor expansion 

Construction site for the expansion of production and administration buildings

Koch-Chemie expanderar både personalmässigt och lokalmässigt ytterligare vid företagets huvudkontor i Unna, Tyskland och bygger ut produktions- och administrationsbyggnaderna.

The Finisher ad campaign

Koch-Chemie (USA) LLC grundas med huvudkontor i Atlanta, Georgia.

2022 Sverige

2022 startade SGA Trading AB igång expansionen av Koch-Chemie Sverige och första steget var mot segmentet proffs. Varumärket utvecklas mycket snabbt och expansionen går vidare mot entusiaster och konsument med höga krav. Produkterna lanseras för första gången på Elmia Custom motor show.

 

Perfektion genom innovation

Genom årtionden av kontinuerlig expansion av forskning och utveckling, produktion har Koch-Chemie blivit ledande leverantör av fordonsvård och städprodukter och levererar till över 50 länder över hela världen. Välkända biltillverkare, som som tex Mercedes-Benz, Maybach, Porsche BMW, Audi och VW, samt oberoende institut (DEKRA) har testat våra produkter och godkänt samt rekommenderat dem för användning över hela världen. Produkternas höga kvalitet, miljöanpassning och effekt gör att dagligen ändvänds produkterna i otaliga biltvättar, biltvättanläggningar, bilfabriker, bilhandlare, industrianläggningar och den största fordonsföretagen i världen! 

Employee with chemicals

Biltvätt – 50 miljoner tvättade bilar per år

Oöverträffad kvalitet inspirerar biltvättbranschen. Perfekta torkresultat, oöverträffad djupglans och goda råd om processen övertygar fler och fler biltvättoperatörer om Koch-Chemie-produkter. År 2023 tvättades och behandlades över 50 miljoner fordon med Koch-Chemie.

 

Bilvård på högsta nivån

Som marknadsledare inom professionell bilvård och rekond betjänar Koch-Chemie de största företagen i branschen, som med upp till 700 anställda säkerställer den perfekta finishen på nya bilar och ökar värdet på begagnade bilar. Tack vare vår omfattande och välutbildade säljkår levererar vår försäljningsavdelning också högspecialiserade premiumkonditionerare och över 2 000 regionala fordonsrekonditionerare med de bästa produkterna och applikationskunskapen.
Kuriosa: I Tyskland rekondas mer än 4 miljoner bilar årligen med Koch-Chemie-produkter av proffs.

Biltillverkarna och Koch-Chemie i över 40 år

Som leverantör till premiumbiltillverkare som Mercedes-Benz, Maybach, BMW, VW Group, Porsche och Audi uppfyller Koch-Chemie de högsta kvalitets- och miljöstandarderna. Våra produkter har använts entusiastiskt i mer än 40 år i hos biltillverkarna.

Testat, certifierat och rekommenderat 

Som en av få utvecklare och producenter har Koch-Chemie direkt tillgång till alla innovationer inom råvarubranschen. Därför är hela vårt produktsortiment alltid i framkant av vetenskapen. Genom sitt medlemskap i olika branschorganisationer nätverkar Koch-Chemies experter med de olika intresse- och intressentgrupperna, även utanför deras dagliga verksamhet. Vår forsknings- och utvecklingsavdelning har också ständig kontakt med biltillverkare och leverantörer. Detta gör det möjligt för oss att testa och optimera våra produktinnovationer på de senaste materialen inom fordonsteknik.
Följande oberoende institut har testat, certifierat och godkänt våra produkter enligt en lång rad kriterier

 • Daimler AG (Mercedes, Maybach och Daimler)
 • BMW AG
 • VW Group,
 • Audi AG
 • Porsche
 • Tesla
 • Dekra AG
 • Institute for Commercial Water Management
 • Center for Environmental Protection

Klimatneutral med högsta kvalitet och miljöskydd

KCx hållbarhetsmål och vision är att vara helt klimatneutrala.

Hos Koch-Chemie är hållbarhet mer än bara en samling miljövänliga produkter: det är en integrerad del av vårt DNA och inbäddat i många olika processer längs KCx värdekedja. Vår förståelse av hållbarhet har vuxit fram ur samarbetet och idéerna från alla Koch-Chemie-anställda som en del av sex grundläggande KCX-värderingar som avsevärt påverkar oss i våra dagliga och framtidsrelevanta beslut. Vi tänker "grönt" — i råvaror, i tillverknings- och destruktionsprocesser, i användningen av våra produkter såväl som i alla andra stödjande processer inom vår dagliga verksamhet.

Som systemleverantör strävar Koch-Chemie efter målet att erbjuda sina kunder högsta kvalitet, innovationer och samordnade tjänster. Hela fabriken och verksamheten är ISO 9001 och 14001 certifierade. Genom att göra detta säkerställer företaget alltid att det fungerar i harmoni med regulatoriska, politiska och ekologiska krav. Koch-Chemie är också engagerad i dessa höga kvalitets-, miljö- och sociala standarder genom olika ledningssystem.

 • Extremt hög utspädning
 • ISO 9001 och 14001 certifierade
 • Transportera inget eller minimal med vatten i produkterna. Sparar transporter och co2 utsläpp.
 • Snabbavskiljande och testad enligt ÖNORM 5105
 • Många NTA fria produkter (Nitrilotriättiksyra) Miljöfarligt (vattenförorenande) fast ämne.
 • VDA certifierat
 • Fosfat fria
 • Hög kvalitet ger låg åtgång av kemet.

Oberoende tester - VDA Certifierat

Koch Chemie är en av få tillverkare som har produkterna testade och godkända av den oberoende tyska organisationen VDA, dvs de Tyska bilindustriförbundet.
Koch Chemie har en VDA-kompatibel produktlinje samt globala godkännanden från ledande fordonstillverkare. För att garantera maximal effektivitet och optimala resultat är varje produkt exakt kalibrerad, testad och dokumenterad för en effektiv fordonstvätt som inte skadar fordonet.
Testerna är mycket tuffa och rigorösa, därför så är det få som klarar av att genomgå hela processen.

Rengöringsmedel som uppfyller kraven gällande ÖNORM B 5105

Koch-Chemie har testats och godkänts till standarden ÖNORM B 5105. Denna standard innehåller krav och gedigna provningsmetoder för avloppsvatten och godkännanden för såväl vattenreningsverk som biologiska vattenreningsverk, hos vattenhaltiga och ytaktiva rengöringsmedel ("tensidrengöringsmedel"). Testerna gäller för rengöring av fordon och motorer samt för kommersiell och industriell användning på bilverkstäder, garage, bensinstationer och relaterad sidoverksamhet.

Miljöprestanda och minskning av farliga ämnen

Koch-Chemie är en ledande tillverkare i arbetet med att ta bort farliga ämnen i produkterna och ersätta med andra högkvalitativa ingredienser. Detta innebär stora fördelar för miljön, arbetsmiljön och resultat på fordon.

Koch-Chemie har kommit långt och har idag många icke märkningspliktiga produkter.

 • Förnyelsebara råvaror – De ytaktiva ämnena som KCx ändvänder är biologiskt nedbrytbara, och anpassade för högsta möjliga standard. 
 • Lätt nedbrytbarhet - Klarar långt mer kraven för att få skriva lätt nedbrytbarhet (Krav: 60% och 28 dagar). KCx´s värden på alkaliska produkter ligger på 90% - 100%, vilket du som kund också hittar enkelt i SDS. Många redovisar inte dessa värden. 
 • NTA fria – Produkterna är fria från Nitrilotriättiksyra. International Agency for Research on Cancer (IARC) har klassificerat NTA och dess salter som "möjligen cancerframkallande för människor". 
 • Fosfat fria – KCx produkter är fria från fosfater. Vilket innebär att produkterna inte bidrar till övergödning och bidrar därmed till ökad vattenkvalitet. 
 • EDTA fria – KCx Produkterna är fria är från etylendiamintetraacetat. Det finns många biverkningar som att det bryter ner hudens skyddsbarriär och tillåter sig själv och övriga ämnen tränga in i blodomloppet, fosterskador, binder sig till tungmetaller och hamnar i vårt dricksvatten. EDTA kan också orsaka magkramper, illamående, kräkningar, diarré, huvudvärk, lågt blodtryck, hudproblem och feber. För mycket kan orsaka njurskador, farligt låga kalciumnivåer och dödsfall. (Tyvärr vanligt i många kemikalier)
 • PFAS fria - innehåller inte högflourerande ämnen. PFAS vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och har visats påverka immunförsvaret. Eftersom de är extremt svårnedbrytbara är det viktigt att helt undika produkter som innehåller PFAS.
 • APEO Fria - APEO har hormonstörande egenskaper och de är giftiga för vattenlevande organismer. De bryts ned genom att förlora etoxylatgrupper och bildar så småningom extremt skadlig Nonylfenol eller Oktylfenol (NP/OP). NP efterliknar östrogen, ett mänskligt hormon och detta har visat sig orsaka hormonella störningar i vattenlivet
 • Halogenerade kolväten fria – KCx produkterna är fria från de så kallade halogenkolväten (även kallade halogenerade kolväten) som bildas då har ofta mycket otrevliga egenskaper, såsom giftighet och stark påverkan på miljön.
 • VDA godkända – dvs har extremt hög materialkompatibilitet och skadar inte bilarna. Testat och godkänt med 5 min exponering enligt en strikt standard.
 • Snabbseparering vattenrening - Uppfyller kraven för ÖNORM och snabbseparering i vattenreningsverk. En tredjepartstest som säkerställer att produkterna är snabbseparerande och även klara biologiskt nedbrytbara reningsverk
 • Svanenmärkta produkter - KCx lanserar inom kort svanenmärkta produkter för den Nordiska marknaden.

Ärlighet med certifikat och etiketter

Vi har tagit ett medvetet beslut att använda oberoende, redan etablerade märkningar och certifieringar och att inte utveckla våra egna testmärken. Bakom de externa märkningarna som utmärker våra produkter finns strikta, transparenta riktlinjer med maximal trovärdighet och betydelse, eftersom våra processer och mål regelbundet ses över.

Miljömål med DIN EN ISO 14001

Redan 1989, med lanseringen av Star-sortimentet, tog Koch-Chemie en pionjärroll inom hållbarhet och lanserade produkter på marknaden i enlighet med DIN-standard 14001. Sedan dess har miljömålen och just detta välbefinnande har varit fast förankrad i vår företagsfilosofi och hela vårt miljöledningssystem har certifierats enligt DIN EN ISO 14001.

Klimatneutralt företag med Climate Partner

Climate Partner hjälper företag att beräkna och minska sitt CO2-fotavtryck och helt kompensera för eventuella återstående utsläpp. Climate Partners klimatneutrala märkning garanterar fullständig transparens och äkthet: Med hjälp av ett unikt ID-nummer kan konsumenter utan tvekan spåra vilka åtgärder Koch-Chemie vidtar för att minska utsläppen, vilka klimatskyddsprojekt vi stödjer och hur mycket CO2 vi kvittar.

Miljövänliga produkter med Svanenmärkt

Svanen ställer höga miljökrav i alla relevanta faser av en produkts livscykel. Särskilt stränga krav gäller för de kemikalier som används. Men samtidigt testar Svanenmärkta också produkternas effektivitet för att säkerställa en optimal konsumtion som skyddar vår planets resurser. Även förpackningar sätts på prov: Enligt kriteriekatalogen Nordic Swan ska detta bidra till en cirkulär ekonomi genom att till exempel uppmärksamma förpackningsdesign och material. Med hjälp av Svanenmärket arbetar vi ständigt med att etablera en helt miljövänlig produktlinje.

Panta mig! Återvinn och tjäna pengar som kund.

I november 2022 inledde Koch-Chemie Sverige ett samarbete med återvinningsappen Bower för att uppmuntra till ökad återvinning av våra förpackningar. Nu kan alla samla poäng genom att våra förpackningar i plast, papper och metall återvinns i Bower-appen.

Vi strävar efter att transformera våra förpackningar för en mer hållbar framtid. Därför arbetar vi för att erbjuda återvinningsbara förpackningar i hela vårt sortiment. Genom Koch-Chemies partnerskap med Bower tar vi nästa stora steg mot att säkerställa att våra förpackningar blir sorterade korrekt och inte hamnar som skräp i naturen eller bränns upp i onödan.

För att panta dina förpackningar, gör så här:

 • Ladda ner Bowerappen.
 • Scanna EAN-koden när du återvinner dina förpackningar vid återvinningsstationen.
 • Du som bor i flerfamiljshus med miljörum kan ansluta miljörummet som en återvinningsanläggning i appen eller om din kommun erbjuder sorteringskärl med flera fack vid din tomt.
 • Mer info finns på getbower.com
 • Nu samlar du poäng och tjänar pengar!Produktsystem premiumkonsument (blå serien)


Koch-Chemies blå lineup är för premiumkonsumenten som söker bilvård på absolut högsta nivå men samtidigt är användarvänligt och säkert att använda för miljön, fordon och konsumenten. Inga kompromisser har gjorts när vi tog fram dessa produkter. De är i rakt nedstigande led från proffslineupen, men anpassade för slutkunden. Etiketterna gör det mycket tydligt var och hur man använder produkterna och har en enhetligt och exklusiv förpackning. Enkelt att använda och enkelt att förstå.

Många kunder kompletterar med den ”vita” serien för ett komplett utbud för alla behov.
Produktsystem Proffs (vita serien)


Koch-Chemie är en systemleverantör med perfekt samordnade produkter. Vårt produkt system grupperar och sorterar vår portfölj av kemiska produkter i tydliga färger. Systemets utformning bygger på grundämnenas periodiska system och betonar därmed företagets kärna att leverera ledande kem i exklusiva och pedagogiska förpackningar. Systemet är unikt i bredd och djup och är otroligt lättorienterat. Ett tydligt exempel är att varje produkt har en etikett som ger konsumenten en unikt snabb information. Enkelt att använda och enkelt att förstå.

 

Bottles of Koch-Chemie products standing side-by-side

 

William Widsing (Nationell)
Key Account Manager
william@sgatrading.se | 072-703 50 55
Saldovägen 1, 175 62 Järfälla | Sweden
https://www.sgatrading.se/

Filip Kjellman (Region Mälardalen)
Säljspecialist
filip@sgatrading.se | 070-464 38 83  
Saldovägen 1, 175 62 Järfälla | Sweden
www.sgatrading.se

Martin Jonsson (Region Norr)
Säljspecialist
martin@sgatrading.se | 070-590 46 60
Saldovägen 1, 175 62 Järfälla | Sweden
www.sgatrading.se